Vil man tape eller tjene penger på å kjøpe el-bil i Norge?

Vil man tape eller tjene penger på å kjøpe el-bil i Norge?

Elektriske biler har allerede vært på markedet i mange år. Tesla var den første kommersielle bedriften som turte å satse på masseproduksjon av elektriske biler.

Elon Musk grunnla selskapet i 2003, og Norges første Tesla ble solgt i 2012. Siden den gang har Tesla vokst seg store på det norske markedet. En artikkel fra Dinside kunne i 2019 avsløre at Tesla nå har Norges mest solgte bilmodell. Det er veldig imponerende.

I tillegg er det mange andre store bilselskaper som satser på grønn teknologi. Toyota har hatt suksess med sin Prius-modell, Volkswagen selger sin egen ”e-Golf” og mange andre er i utviklingsfasen.

Men hva er det egentlig som gjør de elektriske bilene så populære blant nordmenn? Har alle fått øynene opp for den global oppvarmingens skrekkscenarioer? Eller er det en potensiell økonomisk gevinst som lokker folk flest?

Det skal vi forklare i denne artikkelen.

Hvilke økonomiske fordeler får man ved å kjøre elektrisk bil?

Først og fremst kan vi starte med å forklare statens motivasjon. Regjeringen har bestemt at de ønsker å få en så miljøvennlig norsk bilpark som overhodet mulig.

Da blir man nødt til å selge flere el-biler og færre diesel- og bensindrevne biler. Så enkelt er det.

En rekke tiltak ble iverksatt for å lokke nordmenn til å kjøre mer miljøvennlig. Dette er noen av dem:

– Gunstige lånevilkår på billån.

– Kjøring i kollektivfeltet nær de store byene.

– De har satt opp offentlige ladestasjoner flere hundre steder i landet. Her kan man lade bilen til en billig penge.

– Flere norske byer har innført gratis parkering for el-biler. De har også passet på at el-biler får de beste parkeringsplassene, ikke ulik handicap-ordningen.

– Billigere fergeturer og bomprisavgifter.

– Ingen eller meget lav årsavgift.

Geografiske ulikheter

I Oslo har det blitt sett på som en gave at man kan kjøre i kollektivfeltet på vei til jobb. Hvis man bor i Gudbrandsdalen er man i liten grad påvirket av en slik fordel. Men der kan det være at kommunen har innført andre fordeler for el-bileiere.

Poenget er at du selv blir nødt til å sette deg inn i hvilke fordeler du har som el-bileier i den kommunen du bor i. Det kan være at det egentlig ikke er særlig gunstig å kjøre miljøvennlig der du bor. Slike ting blir du nødt til å inkludere i regnestykket ditt.

Kan man stole på at fordelene opprettholdes ”i det uendelige”?

Nei, man kan ikke det. Når kun et fåtall nordmenn kjører el-biler er det veldig enkelt å kaste fordeler etter dem. Grunnen er at regnestykket ikke blir så stort. Problemer er at kostnadene øker i takt med antall el-biler på veiene. Det har ført til at flere av fordelene allerede er i gang med å forsvinne.

Teknisk Ukeblad har utført en omfattende økonomisk analyse innenfor dette feltet. Forskningsspørsmålet de jobbet med var: vil det fortsatt være økonomisk gunstig å kjøpe el-bil etter at alle fordelene har forsvunnet? Svaret var: ja, det vil det være. Hovedpoenget er at drivstoffkostnadene ved å kjøre diesel- eller bensinbil vil overgå kostnadene av å kjøpe en flunkende ny el-bil. Strøm koster nemlig ”ingenting” sammenlignet med tradisjonell drivstoff.

Og hva skjer hvis regjeringen opprettholder alle eller noen av de andre økonomiske fordelene? Jo, da vil det nemlig være enda billigere å kjøre el-bil.

Sammendrag: bør jeg kjøre på strøm for å redde økonomien?

Det kan i hvert fall være en veldig god idé å utforske hvilke muligheter du har.

Alt er selvfølgelig relativt. Ingen hevder at det å kjøpe en Tesla til flere hundre tusen nødvendigvis er billigere enn en brukt Golf til 25,000. Allikevel utvikles det el-biler som passer til alle prisklasser. I tillegg har det allerede kjørt rundt elektriske biler i Norge i mange år. Det betyr at man allerede nå kan gjøre et godt kjøp på Finn.no hvis man ønsker å kjøpe en brukt el-bil.

Ikke bare er Norge et av landene som belønner de som bidrar til en bærekraftig bilpark. Det viser seg også at man uansett vil spare penger på å kjøpe en elektrisk bil – uavhengig av om staten subsidierer og legger til rette for det.